Aquest passat 12 de juny es va celebrar el IV Fòrum de Moda Sostenible, organitzat per Moda Sostenible Barcelona, al Museu Marítim de Barcelona. Va ser molt positiu poder participar donant una xerrada sobre les pràctiques sostenibles que duem a terme i el que significa la professionalitat en l’àmbit de la sostenibilitat. A més, aquest any vam tenir alguns convidats especials. Entre el públic es trobaven membres d’Inditex i H&M. La presència dels portaveus d’un món diametralment oposat al de la majoria d’assistents del fòrum, va generar un debat intens i interessant.

Els representants de la fast fashion al·legaven que en les seves empreses es duen a terme moltíssimes mesures d’actuació sostenibles i que inverteixen molt en què així sigui.

No obstant això, el sector sostenible de la sala teníem la mateixa pregunta en ment: D’acord, però de la facturació total d’una empresa de tals dimensions, quin % real suposa la producció sostenible?

El debat estava servit. Tot i així, el pes de les nostres accions és innegable.

Per molt bons que siguem, les nostres accions negatives, deixen una taca indeleble. Tenen un impacte, unes conseqüències. I a major escala, major àrea d’afectació. El fet aleshores, no és tant fer coses bones, (que amb diners i recursos és relativament senzill) sinó intentar al màxim no fer coses perjudicials. Per moltes pràctiques sostenibles que incorporem, si una de les pràctiques habituals no és sostenible en absolut, al final l’impacte es magnifica adquirint unes dimensions monstruoses.

Una empresa que és sostenible és aquella que, en conjunt, actua sosteniblement dins de les seves possibilitats però intentant

minimitzar al màxim el seu impacte cap a les persones, el seu entorn, el medi ambient, el futur i els hàbits dels consumidors. Una empresa sostenible és aquella que coneix el pes de les seves accions i actua en conseqüència.

Volem agrair a Moda Sostenible Barcelona la iniciativa de crear un espai-temps obert al debat i la reflexió i per a l’intercanvi d’opinions, praxis i coneixements. Gràcies i ens veiem l’any que ve!

Gràcies també a Anahita i a Rebeca Santos Leite per les fantàstiques fotografies.

  • Fotografies xerrades: Anahita
  • Fotografia de l’exterior de l’esdeveniment: Rebeca Santos Leite